Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/16 – Νέες Προσθήκες Σεπτεμβρίου 2020
Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/16 – Νέες Προσθήκες Σεπτεμβρίου 2020
Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4399/16 αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ίδρυση, την επέκταση, τη διαφοροποίηση της παραγωγής και τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας επιχειρήσεων. Ακόμη ενισχύει την απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού επιχειρηματικής εγκατάστασης που έχει παύσει τη λειτουργία της.
Δημοσιεύθηκαν εκ νέου τα δύο καθεστώτα επιχορήγησης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016:
- Γενική Επιχειρηματικότητα [5ος Κύκλος], και
- Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων [3ος Κύκλος]
Οι αιτήσεις για τα επενδυτικά έργα θα γίνονται από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2020, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση.
Τα ποσοστά επιδότησης (ενίσχυση με επιχορήγηση χρημάτων, φορολογική απαλλαγή) κυμαίνονται αναλόγως το μέγεθος της επιχείρησης και αναλόγως την Περιφέρεια στην οποία υλοποιείται το επενδυτικό σχέδιο. Τα επενδυτικά έργα ξεκινάνε από ελάχιστο ποσό των 100.000 ΕΥΡΩ (εκτός από Συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ κτλ όπου το ελάχιστο είναι 50.000 ΕΥΡΩ).
Ενισχύονται δαπάνες για Κτηριακά και Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου, Μηχανήματα και Μηχανολογικό/ λοιπό Εξοπλισμό. Επίσης ενισχύονται άυλες δαπάνες, μισθολογικό κόστος καθώς και αμοιβές συμβούλων (μελέτες) και δαπάνες εκκίνησης για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σε ποιους απευθύνεται – Δικαιούχοι
Οι Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
- Ατομική επιχείρηση
- Εμπορική εταιρία
- Συνεταιρισμός
- Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ, Ο.Π, ΑΕΣ
- Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρίες
- Κοινοπραξίες με προϋπόθεση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ
- Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους
Οι επιχειρήσεις, των οποίων το επιλέξιμο ύψος των επενδυτικών σχεδίων υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και υπάγονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του παρόντος, υποχρεούνται να λάβουν τη νομική μορφή εμπορικής εταιρείας ή συνεταιρισμού πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
Επιπλέον:
Επενδυτικά σχέδια > 300.000€ , θα πρέπει να τηρούν Γ΄ Κατηγορίας Βιβλία
Δεν θεωρούνται δικαιούχοι και εξαιρούνται από τις ενισχύσεις των καθεστώτων του παρόντος:
α) οι προβληματικές επιχειρήσεις, όπως ορίζονται στην παράγραφο 18 του άρθρου 2 Γ.Α.Κ. (άρθρο 1 παρ. 4 περίπτωση γ΄ Γ.Α.Κ.),
β) επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν προβεί σε παύση της ίδιας ή παρεμφερούς δραστηριότητας εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου κατά τη διετία πριν από την υποβολή της αίτησής τους για περιφερειακή επενδυτική ενίσχυση ή που, κατά τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησής τους για ενίσχυση, έχουν προγραμματίσει να προβούν σε παύση της εν λόγω δραστηριότητας εντός μέγιστου χρονικού διαστήματος δύο (2) ετών μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου για την οποία έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης στη συγκεκριμένη περιοχή (άρθρο 13 περίπτωση δ΄ Γ.Α.Κ.),
γ) επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.
Γενική Επιχειρηματικότητα
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:
α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,
β. για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στο ποσό των 250.000 ευρώ,
γ. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
δ. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Γενικής Επιχειρηματικότητας ανέρχεται σε 350 εκ ευρώ, πλέον τυχόν αδιάθετων ποσών από την προηγούμενη δράση και κατανέμεται ως εξής: 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.
Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, ήτοι:
α. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Επιχειρηματικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ανέρχεται σε 150 εκ ευρώ, πλέον τυχόν αδιάθετων ποσών από την προηγούμενη δράση και κατανέμεται ως εξής: 140 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδοτήσεις του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν φορολογικές απαλλαγές.
Να σημειωθεί ότι στην Δράση “Επιχειρηματικότητα Μικρών / Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων” μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσες επιχειρήσεις απασχολούν/ θα απασχολήσουν λιγότερο από 50 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν (θα) υπερβαίνει τα 10.000.000 ΕΥΡΩ.
Επίσης (και υπό προϋποθέσεις) θα μπορεί να αντληθεί ως Επιχορήγηση (δηλαδή σε χρήμα και όχι σε φοροαπαλλαγή) το ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, βασει του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (κάτι που δεν συμβαίνει στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας).
Νέες Προσθήκες στον Αναπτυξιακό Νόμο
Με τα δύο Νέα Καθεστώτα που προκηρύχθηκαν, εντάσσονται νέες δραστηριότητες όπως:
Χονδρικό Εμπόριο Πετρελαίου, Υγραερίου κτλ (λεπτομέρειες),
Υπηρεσίες Χώρων Στάθμευσης,
Υπηρεσίες γηπέδων (πχ 5χ5),
Υπηρεσίες Κολυμβητηρίου/ πισίνας,
Κέντρα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης (λεπτομέρειες),
παροχή Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ κτλ.
Επίσης στον πρωτογενή τομέα (γεωργική/ κτηνοτροφική παραγωγή) οι επενδύσεις θα μπορούν πλέον να υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα της ΒΙΕΝΕΡ